Achilianu

omniprezent, omniscient si omnipotent

Diverse

Programul „Casa Verde” 2019: Finanțare cu 20.000 de lei de la stat pentru instalarea panourilor fotovoltaice

Trecerea la tehnologiile noi și adaptarea la sistemele autonome ne fac să fim mai buni cu natura. La momentul de față există o serie largă de posibilități prin care putem să trecem de la energia primită din rețea la cea provenită de la soare, astfel încât să ne folosim de o resursă inepuizabilă și care nu ne costă foarte mulți bani. Un program important pentru România ce are ca scop principal trecerea de la energia din rețea la cea proprie prin intermediul panourilor solare este programul Casa Verde. Pentru anul 2019 programul Casa Verde nu mai include panourile solare, acum statul oferind bani doar pentru investiții în panouri fotovoltaice.

Bugetul alocat programului Casa Verde este de 120 milioane de euro, iar conform informațiilor primite începând cu luna ianuarie programul va fi pus în aplicare urmând ca din luna martie proprietarii de case să se poată integra în programul de instalare de panouri fotovoltaice. Cel mai important aspect pentru cei ce vor opta pentru astfel de sisteme este că vor putea furniza la rândul lor curent către rețeaua națională, astfel încât să se amortizeze investiția.

Până la sfârșitul lunii martie cei ce doresc să se integreze într-un astfel de program vor putea beneficia de fonduri europene de 100 de milioane de euro pentru montarea panourilor fotovoltaice. De asemenea, Fondul de Mediu a anunțat pe data de 22 februarie că termenul de depunere a dosarelor pentru instalatori a fost prelungit. La momentul de față statul oferă subvenții de 20.000 de lei persoanelor fizice ce doresc să își monteze panouri fotovoltaice acasă. Suma reprezintă 90% din valoarea totală a unui astfel de sistem, urmând ca cei 10% să fie investiți de către beneficiar. Ghidul oficial prin care se poate obține finanțare pentru programul Casa Verde a fost publicat deja în Monitorul Oficial iar fiecare persoană fizică care aplică poate primi până la 20.000 de lei pentru a-și instala panouri fotovoltaice în propria locuință.

De asemenea pentru a te putea integra într-un astfel de proiect trebuie să respecți câteva condiții. În primul rând pentru obținerea celor 20.000 de lei de la stat trebuie să te adresezi către un instalator validat de Administrația Fondului de Mediu pentru înscriere și trebuie să deții următoarele documente: cerere de finanțare tehnoredactată, copia actului de identitate, extrasul de Carte Funciară nu mai vechi de 30 zile, rezultat pentru dreptul de proprietate, și dovezi că nu are restanțe la taxe și impozite. După depunerea dosarului cu toate documentele completate în termen de 90 de zile trebuie să se obțină un acord de la furnizorul de distribuție de energie electrică ca mai apoi să se poată efectua montajul.

Tot surplusul de energie rămas din urma generării pe baza panourilor fotovoltaice trebuie livrat în rețeaua națională de unde se pot primi și bani. Practic persoana fizică devine un fel de pro-sumator pentru rețeaua de energie electrică, însemnând că trage curent de la soare și îl livrează mai apoi în rețeaua locală, împărțind astfel curent inclusiv vecinilor și mai mult decât atât primește și bani de la furnizorul de energie electrică. Începând cu sfârșitul lunii martie cei ce doresc să primească subvenții de la stat pentru panouri fotovoltaice sunt așteptați la firmele de specialitate pentru a depune cererile. 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *