Fără cash dar cu bani în buzunar
Articolul lui Dragoș mi-a atras atenția și m-a făcut să mă gândesc dacă este mai bine să îmi țin banii pe card sau să îi folosesc cash. La momentul de față din punctul meu de vedere plata de tip cash ar trebui să dispară cu atâtea sisteme tehnologice ce permit o siguranță sporită pe internet dar și în offline. Este mai simplu cel puțin pentru mine să mă folosesc de un card bancar decât să stau tot timpul cu banii în portofel. Cardul îmi permite să plătesc rapid mai ales când vreau să cumpăr lucruri mărunte, mă pot folosi de plata contactless de până la 100 de lei iar astfel uit de grija păstrării banilor în portofel sau că vânzătoarea nu are să îmi ofere rest. Desigur că de multe ori în loc de rest mai primesc și alte câteva lucruri de care nu mă folosesc dar care servesc ca fiind bani.
Banii reprezintă un principal scop pentru care mă duc la muncă și tocmai din acest motiv vreau ca munca pe care o depun să îmi fie răsplătită iar banii primiți în urma sarcinilor depuse să îmi fie în siguranță. După o lună grea de muncă consider că banii trebuiesc ținuți cel puțin pe cardul bancar, astfel să am acces la ei ori de câte ori am nevoie și să fiu în siguranță atunci când am de efectuat o plată. Fiecare persoană își alege propriul sistem prin care să își țină banii în siguranță, pentru sumele mai mari unii aleg criptomonedele însă la momentul de față nu le consider ca fiind cele mai sigure întrucât monedele digitale oscilează de fiecare dată și s-ar putea să mă trezesc cu mai puțini bani decât am investit, desigur că pot ieși și în câștig însă nu sunt genul de persoană care să își riște banii.
Dacă și mai multe persoane ar alege să folosească cardurile bancare în schimbul banilor cash cu atât mai mult băncile vor face investiții mai mari pentru siguranța lor. Asemeni fiecărei afaceri, cu cât există mai mulți clienți cu atât se vor face investiții în favoarea clienților.
Un alt element extrem de important pentru care aleg să îmi țin banii pe card este legat de faptul că nu am cum să îi pierd, toate tranzacțiile fiind contorizate într-o bază de date și pot avea acces la ele oricând iar astfel pot vedea dacă cineva a încercat să îmi acceseze banii sau dacă a efectuat vreo plată fără știrea mea. Este totodată și o bună metodă de a împrumuta bani unui membru foarte apropriat, unele bănci permițând să le creezi pe același card un alt cont în care să le virezi o anumită sumă de bani de care să se folosească dar pe care o poți administra în același timp.
Desigur nu îmi doresc ca viitorul să fie fără posibilitatea de a plăti cash, însă prin intermediul cardurilor de debit oamenii vor înțelege că este mult mai sigur să îți ții banii într-o bancă decât să umbli cu ei pe stradă sau să îi ții acasă mai ales dacă este vorba despre o sumă mai mare de bani.
De-a lungul timpului am văzut și alte sfaturi foarte bune legate de educația financiară pe acest blog pe care vă recomand să-l urmăriți.