Noi cum vom integra străinii?

Cum vi se pare propunerea ca România să găzduiască și să ofere locuri de muncă pentru 500.000 de pakistanezi în timp ce Rareș Bogdan plănuiește să scoată peste 120.000 de pensii speciale? Personal nu văd deloc bine această propunere, la noi în țară nu mai există forță de muncă de a fost nevoie să se intervină în extern și unde, tocmai în partea din Asia. Cu siguranță cei ce vor veni se vor mulțumi să lucreze pe un salariu minim pe economie, în Pakistan salariile sunt aproape la același nivel precum sunt la noi. E ceva în genul românilor plecați peste hotare să își facă un viitor, unde salariile sunt de câteva mii de euro.

Potrivit ultimelor zvonuri din presă, peste 500.000 de pakistanezi ar trebui să ajungă la noi în țară să salveze criza forței de muncă, urmând să ajungă la anul, unde vor fi urmați și de alții, așa cum a relatat ambasadorul român în Pakistan. Dacă facem un brainstorming ne aducem aminte că în anul 2018 premierul Viorica Dancilă semna o hotărâre ce prevedea ca anul 2019 să aibă un surplus de 13.500 de noi muncitori. Este posibil ca zvonurile ce au apărut prin presă în ultimele zile să fie false sau eronate, fiind cel mai probabil vorba despre un număr cu mult mai mic de muncitori ce vor fi încadrați în forța de muncă din România.

Nu știm cum se așteaptă statul român ca forța de muncă din România să crească cu muncitori de la nivel național dacă salariile sunt foarte mici în comparație cu alte țări în care economia este la același nivel dar gradul de salarizare este cu mult mai mare. Nu este un lucru rău să ni se aducă oameni din afara țării pentru ocuparea diferitelor locuri de muncă dar  nici bine. În timp populația pakistaneză ar putea să acopere o mare din cea din România, ceea ce nu cred că ne face să fim mândri la nivel European. Problema integrării pakistanezilor la noi în țară trebuie privită din mai multe puncte de vedere înainte să ne trezim că multe dintre locurile de muncă ne sunt ocupate iar generațiile viitoare se vor bate pe un loc bun de muncă. 

Faci un comentariu sau dai un răspuns?

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *