Situatii in care o fapta nu devine sau nu este considerata penala

Se presupune de multe ori ca ar trebui sa fim ceva mai atenti si mai constienti la tot ce se intampla in jurul nostru.Caci din pacate nu stii niciodata cand se poate sa apara in viata noastra cate o problema, care sa ne-o schimbe la 360 de grade. Cu toate astea nu trebuie sa stai mult pe ganduri pentru a stii de ce trebuie sa fii atent si mai ales la ce pericole te expui.

De asemenea sunt foarte multe lucruri de spus despre anumite situatii, mai ales cand unele au nevoie disperata de ceea ce inseamna un avocat drept penal sau mai bine spus specializat in drept penal. Cu siguranta, fiecare dintre noi cunoaste cel putin un exemplu de situatie prin care cei vinovati incearca sa se sustraga si in consecinta sa primeasca o pedeapsa mult mai usoara si nu atat de aspra pe cat ar merita.

De asemenea astfel de situatii va sunt aduse la cunostinta de catre presa, de catre mass-media la modul general. Insa publicul larg nu cunoaste foarte multe detalii despre legea care are implicatii penale, mai exact spus despre Legea 286/2009. Lege in care sunt precizate toate caracteristicile si criteriile unei fapte penale. Dar pentru ca toate acestea nu sunt cunoscute de oamenii simpli, uneori mass-media are tentatia sa manipuleze cu voie sau fara voie.

Si desi unele persoane sunt ceva mai sceptice, nu toata lumea are rabdarea si timpul necesar pentru a putea cauta si a descoperi adevarul din spatele respectivelor situatii. De asemenea in cazul Legii 286/2009 sunt si cateva articole cu precizari, pe care acele persoane care nu au legaturi cu legea si nu sunt specialisti ar putea interpreta astfel de articole gresit sau intr-un mod neadecvat.

Genul acesta de articole ca cele amintite mai sus pot fi definite si de art.28, de art.29, dar si de multe altele. De exemplu art.28 precizeaza urmatoarele:

“Nu este imputabila fapta prevazuta de legea penala savarsita de persoana care, in momentul comiterii acesteia, nu putea sa-si dea seama de actiunile sau inactiunile sale ori nu putea sa le controleze, fie din cauza unei boli psihice, fie din alte cauze.”

Iar in art. 29 se aminteste:

“Nu este imputabila fapta prevazuta de legea penala savarsita de persoana care, in momentul comiterii acesteia, nu putea sa-si dea seama de actiunile sau inactiunile sale ori nu putea sa le controleze, din cauza intoxicarii involuntare cu alcool sau cu alte substante psihoactive”.

Asa cum am spus in paragraful de mai sus, astfel de articole ale Legii Penale pot fi interpretate gresit de cetatenii fara experienta. Bineinteles ar fi unii tentati sa creada ca astfel de articole pot fi eventuale garantii si portite prin care vinovatii se pot sustrage faptei. Insa adevarul intotdeauna se va afla in spatele celui pregatit si specializat in asta sa se ocupe de o astfel de situatie critica.

Asadar este foarte importanta si cat de mare este implicarea intr-un astfel de proces a mass-mediei. Caci de multe ori presiunea presei poate aduce repercursiuni sau poate schimba rezultatul unei actiuni. Si totodata nu trebuie sa uitam cat de mult poate influenta populatia presa si cata putere are asupra ei.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.