Achilianu

omniprezent, omniscient si omnipotent

Diverse

Iluzia imbogatirii ca prosumer

Nu sunt specialist in ale electricitatii, instalator etc. Sunt doar un consumator, sa zicem avizat.Si sunt utilizator de niste ani, adica am experimentat pe pielea mea ce si cum cu fotovoltaicele.Primul lucru pe care trebuie sa-l faceti, daca vreti sa fiti parte la aceasta aventura, este sa vedeti cat consumati.Nu va apucati de numarat becuri prin casa, uitati-va pe factura de la furnizor. Acolo scrie clar xxx kW in „luna” trecuta. Apoi va ganditi serios ce si cum o sa mai bagati in priza in urmatorii 5 ani. De exemplu ceva aer conditionat. Asta pentru ca instalatiile voltaice furnizeaza cantitati fixe de curent si nu sunt scalabile oricum si oricand, in functie de ce idei ne mai vin. Si oricum marirea capacitatii lor costa bani.

Apoi trebuie sa va ganditi ca aveti niste cabluri groase care coboara de pe acoperis (de exemplu), la Invertor si de la el la tabloul electric si baterie sau baterii !!!!!! Mai multe baterii !!!Sincer nu mai stiu exact cum este acuma cu bateriile clasice, dar ele necesitau camere special ventilate pt. ca emanau gaze toxice.Dar stiu ca instalatorul meu ma tot intreba de pivnita si cum ajunge acolo cu cablurile, pana l-am lamurit ca nu vreau baterii clasice.

Apoi trebuie sa fiti constienti ca cca 6 luni soarele se joaca de-a ascunselea si ca in fiecare zi e si noapte !Iar iarna mai avem si zapada. Aveti sau nu posibilitatea de a curata panourile de pe acoperis de zapata ? Fara sa cadeti in cap de acolo? Pentru ca atata timp cat e zapada pe ele, nema curent gratis de la soare.Eu nu sunt in acest moment on-grid, nici nu-mi propun acest lucru pentru urmatorii 5-10 ani.Acum vreo 10 ani UE a dat-o in ecologie si panouri solare. De cca 5 ani trebuia si Romania sa se alinieze. A dat parlamentul si ceva lege, perfect in acord cu UE. Dar ca la noi, fara norme de aplicare. In 2020 este ceva termen la care trebuie sa ne aliniem, altfel iar ne iau astia cu penalizari si alte glume d’alea ale Uniunii Europene.Deci pe repede inainte s-a dat „ceva” ca sa le astupe alora gura. Dar … paralel cu realitatile din Romania.Si cu o gramada de prevederi care sa aventajeze furnizorii de electricitate si sa dezavantajeze cetateanul. Chestie corecta, pentru ca nimeni nu vrea sa devina din „incasator” in „platitor” de bani !!!

Asa ca, dupa ce aveti o socoteala cu consumurile din casa si inainte de a avea o oferta de la instalator, chemati un inginer sa va verifice sarpanta dupa ACTUALELE norme de rezistenta. MAJORITATEA O SA AVETI O SURPRIZA URATA. O sarpanta facuta acum …10 ani nu mai este conforma cu normele actuale, cele si mai vechi … adio si n-am cuvinte. Si sa revenim la consumuri, preturi, avantaje si dezavantaje.

Ecologia, buna, chiar foarte buna ecologia asta in multe cazuri, ne invata sa consumam curent pt. ca e curat. Si consum. Deci am un consum mediu de cca 600 W/h, cand nu baga nevasta masina de spalat in priza, cand nu-mi fac eu de cap cu aparatul de sudura sau alte scule de bricolaj energofage, sau nu e cald si folosesc AC. Acum cativa ani plateam peste 500 de lei pe curent in fiecare luna si strangeam din buci. Iarna venea si gazul si nu va mai povestesc. Vara numaram orele de functionare la AC si mai si transpiram la 30 de grade ca sa nu creasca FACTURA. Instalatia de fotovoltaice a fost un efort foarte mare, dar acum, dupa mai multi ani, eu consider ca a meritat !!! Acuma, vara AC-urile merg de la 8 la 20 si nu platesc mai nimic. Basca restul consumatorilor din casa. Factura a coborat vara sub 100 de lei.

Iarna platesc mai mult, normal, nu e soare, e zapada si nu se pot monta 100 de panouri doar pt. a nu plati si iarna curentul. Nu-ti mai amortizezi niciodata investitia.Peste 5-10 ani, „engie” o sa vina sa ma roage sa vars surplusul de curent produs vara, am certitudinea asta, pentru ca asta este mersul normal al lucrurilor, economiei etc. Si atunci, pentru ca am optat pt un invertor hibrid, de la inceput, surplusul produs vara il voi capata iarna si probabil ca tot ce voi mai plati va fi la nivel de 20 de lei pe luna.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *