Ghid complet pentru replantare
Replantarea plantelor de interior este un pas important in dezvoltarea normala a acestora. La fel cum oamenii au nevoie, din cand in cand, de haine noi, si plantele noastre au nevoie de ghivece noo, mai incapatoare. Replantarea nu este o sarcina pe care trebuie sa o facem foarte des, dar cu siguranta plantele se vor bucura atunci cand au suficient spatiu pentru a-si intinde radacinile.
Reguli de baza pentru transplantare
- Nu trebuie sa realizam transplantarea imediat dupa achizitionarea plantelor;
- Transplantarea este necesara la 1-3 ani, in functie de specie;
- Ghiveciul nou nu trebuie sa fie cu mult mai mare decat cel actual;
- Orice ghiveci ales trebuie sa aiba neaparat orificii de drenaj.
Cand vorbim de replantare, ne referim la mutarea unei plante din ghiveciul de plastic, cel pe care il are atunci cand o achizitionam de la magazin sau pepiniera (cel cu gauri), intr-un ghiveci mai mare, tot cu gauri pentru drenaj. Este recomandat sa evitati mutarea plantei direct intr-un ghiveci fara gauri. Fara ingrijirea adecvata, plantele transplantate in ghivece care nu au orificii de drenaj se pot deteriora foarte usor.
De ce este necesara replantarea? In primul rand, replantarea ofera mai mult spatiu radacinilor. Pe masura ce planta creste, radacinile se extind pentru a absorbi apa si nutrientii. Daca ghiveciul este prea mic, radacinile nu vor avea suficient spatiu pentru dezvoltare, ceea ce va incetini cresterea plantei. In al doilea rand, in timp, nutrientii din substrat se pot epuiza, ceea ce face ca planta sa nu mai primeasca elementele necesare cresterii. Un substrat proaspat poate insemna plante mai sanatoase si mai fericite.
Materiale necesare pentru replantare si ghid pas cu pas
- Manusi si folie de protectie/sac de gunoi/ziare pentru a minimiza murdaria;
- Substrat special pentru plantele tale, cum ar fi: Substratul Profesional Cactusi si Plante Suculente, VigorPlant Substrat Profesional Bonsai, Substrat Profesional Orhidee, Substrat Profesional Citriceetc.;
- Un ingrasamant organic care se poate aplica imediat dupa transplantare si care sprijina dezvoltarea plantelor, precum ingrasamintele AMN;
- Foarfeca floristic neajustabila pentru taierea usoara a radacinilor si frunzelor;
- Un betisor pentru descurcarea radacinilor.
- Scoateti planta din ghiveci cu grija.
- Desfaceti usor radacinile si taiati orice frunza, tulpina sau radacina deteriorata sau putrezita.
- Indepartati aproximativ o treime din substratul vechi. In ghiveciul nou, puteti adauga la baza putin perlit sau piatra vulcanica pentru drenaj. Apoi, adaugati un strat de pamant proaspat, umezit.
- Asezati planta in noul ghiveci, peste substratul proaspat, asigurandu-va ca este pozitionata la mijloc si la inaltimea potrivita. Adaugati substrat proaspat in jurul radacinilor si pe partile laterale ale ghiveciului pana cand planta este bine fixata. Asigurati-va ca nivelul final al substratului este cu 1-2 cm sub marginea ghiveciului, astfel incat apa sa poata fi absorbita.
- Udati planta transplantata folosind suficienta apa, astfel incat sa se scurga prin orificiile de drenaj. Odata cu udarea, se poate adauga si ingrasamantul organic AMN pentru a incuraja si sprijini dezvoltarea noilor radacini.
Atentie dupa replantare: daca ati folosit un ghiveci foarte mare, poate fi necesar sa udati mai rar, deoarece substratul proaspat va retine mai multa apa. In plus, dupa replantare, puteti lua in considerare plasarea ghiveciului de plastic intr-un ghiveci decorativ mai mare pentru un aspect mai estetic.
Sursa: Canva by Maridav